Marka Tasarımının Önemi


Neden Tasarım?

Yapılan gözlemler sonucunda tüketici; ürün tercihinde markası, kalitesi ve fiyatı gibi unsurların yanı sıra ürünlerin dış görünümünün de oldukça etkili olduğunu ortaya koyulmuştur. Çoğu zaman tüketiciye aynı kaliteyi sunan iki ürün arasında, dış görünüşü etkili olan ürün tercih edilmiştir.

Bu nedenle, yeni ve sürekli değişim gösteren insan ihtiyaçlarına cevap verebilen, elverişli ve estetik niteliğe sahip tasarımlar ortaya çıkarmak, fikir sahiplerine ekonomik anlamda gün geçtikçe artan kazanımlar sağlamaktadır.

Tasarımı Korumanın Nitelikleri

Bir marka tasarımı, Türk Patent Enstitüsü’ne başvuru tarihinden önce, dünyanın herhangi bir yerinde resmiyete veya kamuya sunulmamış ise yeni olarak kabul edilir. Başvuru tarihinden önceki on iki ay içinde kamuya yapılan sunuşlar, tasarımın yeniliğini etkilemez.
Tasarımın kitle üzerinde yarattığı genel izlenim ile bilinen herhangi bir tasarımın kitlede yarattığı genel izlenim arasında belirgin bir farklılık olması ve ayırt edilebilir niteliğe sahip olması gerekmektedir.

Tasarım Neden Korunmalı?

Tasarım modern toplumlarda giderek artan bir öneme sahip olmaya başlamıştır. Bahsedilen bu toplumlarda, özgün ve yeni tasarımların geliştirilerek tüketicinin beğenisine sunulması ticari başarı elde etme bağlamında tek başına yeterli olmamaktadır. Birer fikir ürünü olan tasarımların tüketici açısından çekici bulunması başarılı tasarım kavramını oluşturmakla beraber rekabet gücünü artırıcı unsur olmakta ve bu alanda başarıya ulaşmada etkin rol oynamaktadır. Başarılı bir tasarım ise hayal gücü, üstün emek ve ek yatırımlara ihtiyaç duymaktadır.

Yapılan yatırımların, sarf edilen emeğin ve ürüne dönüşen fikrin korunmasının önemi, ticari başarıyla paralel bir orantıya sahiptir. Ürüne dönüştürülen fikrin korunması, tasarım hakkı sahibinin izni olmaksızın başka kişilerce ticari bir amaçla kullanımını engelleme hakkı, yapılan yatırımların, hem ekonomik hem de sosyal anlamda geri dönüşümü açısından oldukça önemlidir. Aksi takdirde akla gelebilecek olan, özgün ve yeni tasarımlarda fikir hırsızlığı, kopyalama ve taklit gibi tehditlerle karşı karşıya kalacak ve hakkın savunulması oldukça zorlaşacaktır.

Tasarım Tescili Neyi Korur?

Yapılan tasarım tescili, ürünün görünüm özelliklerinin korumasını sağlayan bir sistemdir. Bu sistem ile;

Üretim yöntemi,
Ürünün kullanım amacı,
Fonksiyonel özellikler yada teknik faydalar koruma altına alınamaz.

Geniş bir ifade ile tasarım tecilinde ürünün işlevi koruma kapsamına dahil edilmemektedir. Tarihteki başlangıcından beri aynı işlevi yerine getirmek için kullanılan ürünler, farklı görsel özelliklere sahip olabilmekte ve bu sayede tasarım tescili ile korunabilmektedir. Tasarım tescili ile koruma altına alınan ürünün kullanıcıya sağladığı fayda ürünün sahip olduğu fonksiyonel özellik değil, ürüne has özgün tasarım özellikleridir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kitap Sayfası Katlama Sanatı

Fibonacci spirali ile yapılan logolar