Fibonacci spirali ile yapılan logolar


Fibonacci Spirali Nedir?
( Altın Oran )
Fibonacci dizisi, her sayının kendinden öncekiyle toplanması sonucu oluşan bir sayı dizisidir. Bu şekilde devam eden bu dizide sayılar birbirleriyle oranlandığında altın oran ortaya çıkar, yani bir sayı kendisinden önceki sayıya bölündüğünde altın orana gittikçe yaklaşan bir dizi elde edilir.
1,3,5,8,13,21.... bu şekilde katlanarak gidiyor. Ezberlemenize gerek yoktur. 3 ten sonraki rakamlarda son bildiğiniz rakamı bir önceki rakamla topladığınızda çıkıyor. Mesela 21 ve 13 ü toplarsanız sıradaki rakamın 34 olduğunu bulabilirsiniz.

Fibonacci spirali ile neler mi yapabiliriz?

Bildiğiniz gibi doğadaki herşey altın orana göre yaratılmıştır ve bizde her zaman güçlü bir hayranlık uyandırmıştır. Çünkü hem aklı zorlayan bir sistem hem de göz zevkine hitap eden bir görüntü ortaya çıkıyor. Göz zevki demişken, tasarımda göz zevkine hitap etmek değil mi? 
Günümüzde bu sistemi kullanarak tasarım yapanların sayısı çoğalmakta fakat ağırlık olarak avrupa ülkelerinde görülmektedir. İşte bir logo tasarımında fibonacci spirali kullanımı ve ortaya çıkan logo.

Yapımı zorluğu olduğu görsellerde görünmese de program başında yeni bir logo üretmeye geldiğinde zorluğunu göreceksiniz. Tabi bir kaç egzersizden sonra aşılmayacak bir zorluk olmaktan çakacaktır.


Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kitap Sayfası Katlama Sanatı